2012. november 20., kedd

Èdeskömény




Édeskömény (Foeniculum vulgar):  ősi gyomorerősítő


Nálunk leginkább a termésével találkozunk, amiből hasfájós csecsemőknek készíthetünk enyhítő teát. Kevesen tudják, hogy pikáns fűszerként, kellemes ízű zöldségként is használatos.
 
Az édeskömény (Foeniculum vulgare) esetében maximálisan igaz a szokásos fordulat, hogy "már az ókorban, az egyiptomiak is ismerték". Nemcsak az egyiptomiak, hanem a görögök, kínaiak, indiaiak is, sőt, nemcsak ismerték, de gyógyhatású anyagai miatt termesztették is ezt a mediterrán térségben őshonos fűszer- és zöldségfélét. Észak-Amerikába is elvitték a bevándorlók, mára szerte a világon ismerik és használják. Magyarországra a rómaiak hozták el, majd a későbbi századokban a kolostorok "füves kertjeiben" is termesztették. A Dunántúlon a termesztésből kivadulva is megtalálható.
Az ernyősvirágzatúak családjába tartozó, illatos, évelő növény egy-két méter magasra nő, a szára egyenes, elágazó, hengeres, többszörösen szárnyalt levele van, szétálló levélkékkel. Ernyős virágzatú, apró szirmai sárgák. Íze, illata jellegzetesen ánizsos. A gumója ízletes zöldség, magjából gyógyhatású teát lehet főzni.
Három fajtája ismert: a varietas vulgare termése sötét színű, csípős, kissé édes ízű, ezt használják elsősorban fűszerként. A varietas dulce termése hosszabb, keskenyebb, halványabb színű, nem csípős, hanem édeskés, ezt nevezik "római köménynek". A varietas azori változat termése nem jó ízű, ennek fiatal hajtásait főzeléknek és salátának használják.
 

Miért jó?

Az édeskömény gumójának inkább az étrend színesebbé változatosabbá tételében van szerepe, tápértéke kevésbé jelentős. Ásványi só és C-vitamin, karotin tartalma miatt azonban ez sem elhanyagolható. Leginkább gyógynövényként, a termése (magja) miatt lett ismert, ez ugyanis az egyik legjobb természetes erjedés- és puffadásgátló, emésztést segítő szer. Hatóanyagot a benne található illóolaj tartalmaz: az édes ízű transzanetolt, a kesernyés, kámforos ízt adó alfa-fenchont és ánizsaldehidet. Görcsoldó hatású, és nemcsak az emésztőrendszer simaizmaira hat, hanem például a méh izmaira is, így menstruációs fájdalmak enyhítésére is használják. Elősegíti a bélgázok távozását, hashajtó teakeverékekhez is adják, hogy enyhítse a hashajtó által okozott görcsöket. Hasfájós babák teájának is része lehet, mivel szélhajtó és a csecsemőkori bélgörcsöket is jótékonyan enyhíti. A légúti hurutoknál is köptető és nyálkaoldó hatású.
A nőgyógyászati problémák és a prosztatarák kezelésére is alkalmazható. Mint görcsoldó minden simaizmot ellazít, így a méh izmait is megnyugtatja. Ösztrogén tartalmú növényként tartják számon, ezért egyéb női bajok enyhítésére, például a rendszertelen menstruáció szabályozására, klimaxos panaszokra is ajánlják a természetgyógyászok.

Hogyan fogyasszuk?

Gumójának felhasználási területe sokoldalú, előétel, leves, főzelék, zöldségköret, mártás, pikáns ízű saláta készíthető belőle. Olaszországban párolva, olajban kisütve is fogyasztják, például a halételek mellé. Termését fűszerként levesek, főzelékek, szószok, halételek, sütő- és édesipari termékek (sütemények, cukorkák), likőrök ízesítésére használják.
Amikor teát készítünk, ajánlatos kissé összezúzni a magot (egy teáskanálnyit), majd leforrázni egy bögre vízzel, utána tízpercnyi áztatás után legjobb melegen meginni. A gyógyteáknak is megvan a napi adagja: ebből például naponta legfeljebb három csészével ihatunk. Kisgyermekek számára ennél sokkal gyengébb teát kell főzni, egy csipetnyi édesköményből, és csak kisebb mennyiséget fogyasszanak belőle!   Forrás: szerzö Kiss Éva,
 
 
 
Ajánljuk figyelmébe Vida Vitalis élőflórás, antioxidáns, immunerősítő ital+Q10
Termék fogyasztói ára 11 800 Ft ingyenes posta költséggel az ország területén !


Megrendelhetö :
E-mail: info@dollpin.org
www.energylife-world.com
www.feketedio.com
tel. 06 20 429 8704
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése