2012. november 20., kedd

B vitaminok

Termékünk következö tagját szeretnénk bemutatni:




B-vitaminok

A B-vitaminok a víz-oldékony vitaminok közé tartoznak. A B-vitamin család tagjai kémiai szerkezetüket tekintve igen eltérőek, közös bennük a vízoldékonyságon kívül, hogy hiányuk általában ideg-, és elmegyógyászati, emésztőszervi és bőrgyógyászati megbetegedéseket okoz.
A B-komplex többféle B-vitamint foglal magába, általában B1-, B2-, B6-, B12-vitamint.

Kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás esetén ritkán fordul elő a hiányuk, de például a gyomor-, illetve bélrendszeri betegségek által okozott felszívódási zavarok esetén, alkoholistáknál megfigyelhető. Egyes gyógyszerkölcsönhatásokban is csökken a B-vitaminok szintje (például bizonyos antibiotikumok, fogamzásgátlók esetében).
A folsav hiány különösen terheseknél veszélyes, mert a magzatnál a velőcső záródási rendellenességeit okozhatja.

B1-vitamin (tiamin):
Vízben oldódó vitamin. Az idegrendszer a B1-vitamin egyik legfontosabb célterülete. A tiamin nélkül szervezetünk nem lenne képes a szénhidrátok a cukor vagy a keményítő lebontására, ez pedig végzetes következményekkel járna. Szervezetünk az összes szénhidrátot glükózzá alakítja, ez sejtjeink alapvető energiaforrása. Agyunk energiaellátását a glükóz biztosítja. Javítja a szellemi tevékenységet. Fenntartja az idegrendszer, az izmok és a szív normális működését. Enyhíti a fogműtétek utáni fájdalmakat. Elésegíti az övsömör kezelését. A betegség, stressz és műtét alatt nagyobb a szervezet szüksége.
A hiánya is először az idegrendszer működésének zavarában mutatkozik meg. Ennek első tünetei a fáradékonyság és a koncentrációképesség gyengülése. Az első tünetek enyhébb keringési zavarra emlékeztetnek: bizsergés a karban és a lábban, a lábfej rendszeresen zsibbad. A láb izomzata egyre gyengébb lesz, végül bénulásra emlékeztető tünetek is jelentkezhetnek. Az ízületek megmerevednek, súlyos ideggyulladások, pszichés zavarok, görcsök lépnek fel, míg végül a keringés összeomlása nyomán beáll a halál.
A hiány két tünetcsoportban nyilvánul meg:
- A szív és a keringési rendszer működészavarai, szívtájéki szorító érzés és fájdalmak, szapora szívverés.
- Az idegrendszer működészavarai és pszichés változások, fáradékonyság, gyenge koncentrációhiány, romló megfigyelőképesség, ingerlékenység, depresszió és szorongás.
Aki dohányzik, iszik, vagy sok cukrot fogyaszt több B1-vitaminra van szüksége. A terhes, szoptató, vagy fogamzásgátló tablettát szedő nők B1-vitamin szükséglete nagyobb. Minden stresszállapotban, betegség, szorongás, trauma, műtét után a B-vitamin komplex felvételét növelni kell. Minden felesleges kiürül a vizelettel, a szövetekben vagy szervekben egyáltalán nem tárolódik.
A B1-vitamin csaknem minden élelmiszerben előfordul, de sok élelmiszer csak nyomokban tartalmazza. A legfontosabb vitaminforrások a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, a sertéshús, a csirkemell, a burgonya, a legtöbb zöldféle, zöldborsó, korpa, tej, szárított élesztő, hántolatlan rizs. A főzés, sütés melege könnyen tönkreteszi a B1-vitamint. A B1-vitamin ellenségei a koffein, az alkohol, a tartósítási eljárások, a levegő, a víz, az ösztrogének.
 
 
B2-vitamin (riboflavin):
undefinedVízben oldódó vitamin. A szervezetben B2-vitamin nélkül semmi sem működik. Ez a vitamin a tiaminhoz hasonlóan, szervezetünk energia-felszabadító folyamataira hat. Minden sejtünk légzési láncában zajló folyamat életfontosságú eleme a B2-vitamin. Fontos a vörösvérsejtek képzésében és lebontásában. Segít a máj méregtelenítő működésében.
Elengedhetetlen az embriók növekedéséhez és fejlődéséhez. A B2-vitamin a szem anyagcsere folyamataihoz is szükséges. Feltehetően fényvédő képességgel is rendelkezik, így a szürkületi látáshoz nélkülözhetetlen. Az idegrendszerben az idegsejtnyúlványok védőburkának, a mielinhüvelynek az épségét biztosítja. A B2-vitamintól egészséges a bőr, a köröm és a haj.
Egyéb anyagokkal együtt közreműködik a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék anyagcseréjében.
Súlyos B2-vitamin hiány rendkívül ritkán fordul elő. A riboflavinhiány első tünetei pszichikai jellegűek. Ilyen a fáradékonyság és a koncentrációképesség csökkenése. Ehhez csatlakozhat a szájzug berepedése, a bőr pikkelyesen hámlani kezd és vörös foltok jelennek meg rajta. A krónikus alkoholfogyasztás, az erős dohányzás, a fogamzásgátló tabletták szedése, emésztési zavarok és a vegetarianizmus is előidézhetnek B2-vitamin hiányt.
A B2-vitamin több élelmiszerben is megtalálható. Különösen gazdag forrása a tej, a sajt, a hús, a tojás és a teljes kiőrlésű lisztből készült termékek, máj, vese, hal, tojás, leveles zöldfőzelékek. Napi fél liter tej már fedezi a szükségletet. Az élesztő a B2-vitaminban leggazdagabb élelmiszer. Arra vigyázzunk, hogy ne fogyasszuk rendszeresen, mert köszvényt okozhat. Ha szervezetünk B2-vitamin szintje meghaladná a szükséges mértéket a vese kiválasztja a felesleget.
 
B6-vitamin (piridoxin):
Vízben oldódó vitamin. A B6-vitamin tevékenységi területe a fehérje- és az aminosav anyagcsere több, mint hatvan enzimrendszerében működik közre, koenzimként. Feladatuk a testanyag felépítése és megtartása, megújítása. A B6-vitamin a test fehérjeforgalmát szabályozza. Az emésztés után 8 órán belül kiürül, és táplálékkal vagy vitaminkészítménnyel kell pótolni.
Hiánya az egész szervezetre kihat. A hiánytünetek a legkülönbözőbb szerveken megmutatkozhatnak. Főként az agy és az idegrendszer reagál érzékenyen a piridoxinhiányra.
A rendszertelen időközökben támadó görcsrohamok, az étvágytalanság, a hasmenés és hányás a B6-vitamin hiány jellegzetes tünetei. A piridoxinhiány anémiát (vérszegénység) is kiválthat. B6-vitamint szinte minden élelmiszer tartalmaz. Nagyon magas a hús és belsőségek, makréla és szardínia piridoxin tartalma. Sok gyümölcs és zöldség is fontos B6-vitamin forrás. Ilyen a burgonya, a cukorborsó, a sárgarépa, a káposzta, és a bab. A gyümölcsök közül főként a banán. Sok piridoxint tartalmaz a kenyér és a többi gabonából készült élelmiszer. A tej és tejtermékek viszonylag szegények ebben a vitaminban.
B6-vitamin szükségletünk nem állandó, értéke a táplálékkal felvett fehérje mennyiségétől függ. A fogamzásgátló tabletta folyamatos szedése megzavarja a piridoxin háztartást és megnöveli szervezetünk B6-vitamin igényét. Az alkoholfogyasztás és az erős dohányzás jelentősen megnöveli a B6-vitamin szükségletünket. A B6-vitamint számtalan idegrendszeri megbetegedés kezelésében alkalmazzák. Ez a vitamin B1-vitaminnal, B2-vitaminnal, pantoténsavval, C-vitaminnal és magnéziummal együtt szedve fejti ki a legkedvezőbb hatást.
 
B12-vitamin (kobalamin):
Vízben oldódó vitamin. A sápadt, vérszegény emberek gyakran B12-vitamin hiányban szenvednek. A kobalamin nélkül bizonyos, a szénhidrát-, a zsír- és fehérje anyagcsere alapvető reakciói nem mennének végbe. Ezek a reakciók számtalan életfolyamathoz nélkülözhetetlenek. B12-vitaminra van szükségünk ahhoz, hogy a csontvelőben a vörösvérsejtek egész életünk folyamán képződjenek. E vitamin nélkül zavart szenvedne a növekedés. A B12-vitamin az idegszövet képzésében is részt vesz.
A B12-vitamin hiányának külső jele a sápadt bőrszín, a fáradékonyság és levertség, gyulladt nyelv, bizsergő végtagok, végső esetben bénulásos tünetek. A B12-vitamin szükségletének biztosítása baktériumoktól függ, csak ezek tudnak kobalamin vegyületeket létrehozni. A B12-vitamin felszívódás zavarai vagy a hiányos táplálkozás hatására kialakuló hiányállapot tünetei csak évekkel később jelentkeznek.
A legjobb B12-vitamin források az állati eredetű élelmiszerek a máj, a vese és a velő, a tej és tejtermékek, a hús, a hal, a tojás, a sör, a káposzta. A főzés során az élelmiszerekben található B12-vitamin nagy része tönkremegy. A túladagolt C-vitamin megsemmisítheti a kobalamint.
A fogamzásgátló tabletta csökkenti a vér B12-vitamin szintjét. A kiegyensúlyozott étrend B12-vitamin tartalma jóval meghaladja szervezetünk igényét. Már napi negyed liter tej vagy 3 tojás elegendő a hiánytünetek tartós megelőzésére.
Forrás :http://www.eletcentrum.hu/?q=content/b-vitaminok
 

A B vitaminok részletes ismertetése:

  • B1-vitamin (tiamin)
  • B2-vitamin (riboflavin)
  • B3-vitamin (niacin)
  • B5-vitamin (pantoténsav)
  • B6-vitamin (piridoxin)
  • B7-vitamin (biotin)
  • B9-vitamin (folsav)
  • B12-vitamin (kobalamin)
  • Kolin
  • Inozit
  • PABA (para-amino-benzoesav)
Ajánljuk figyelmébe Vida Vitalis élőflórás, antioxidáns, immunerősítő ital+Q10
Termék fogyasztói ára 11 800 Ft ingyenes posta költséggel az ország területén !


Megrendelhetö :
E-mail: info@dollpin.org
www.energylife-world.com
www.feketedio.com
tel. 06 20 429 8704


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése