Vörös áfonya
Vida Vitalis termékünkben 10% a vörös áfonya tartalom ,
77,3% a fekete berkenye ,
5,0 % a Gránát alma ,
Termék fogyasztói ára 11 800 Ft ingyenes posta költséggel az ország területén !
Megrendelhetö :
E-mail: info@dollpin.org
www.energylife-world.com
www.feketedio.com
tel. 06 20 429 8704
Az áfonya (Vaccinium sp.) a hangafélék családjába tartozó cserjeféle, Észak-Amerikában és Észak-Európában őshonos. A szabad természetben 2500 méter tengerszint feletti magasság alatti hegyeken, erdőszéli ligetes területeken, fenyvesekben található. Több száz fajtája van, ezek közül a legismertebb a fekete, a vörös és a tőzegáfonya, ezek, ha nem is túl nagy számban, de Magyarországon is előfordulnak. Ezúttal a vörös áfonyát (Vaccinium vitis-idaea) mutatjuk be. Örökzöld törpecserje, kúszónövény, indái több méteresre is megnőnek. A termése kerek, élénkpiros bogyó, nagyobb, mint az elterjedtebb fekete áfonyáé. Hazánkban a Zemplénben, a Mecsekben és az Alpokalján fordul elő. Vadon élő változata ritkasága miatt fokozottan védett, de szerencsére termeszthető is: a napsütötte, lazább, savanyú talajú kertekben érdemes megpróbálkozni vele.
Miért jó?

A vörös áfonyára is igaz, hogy minél színesebb egy gyümölcs, annál több értékes hatóanyag van benne, és az is, hogy azok gyümölcsök a legértékesebb vitaminforrások, amelyek termesztett változatukban is megőrzik "vad" tulajdonságaikat. Márpedig számtalan megőrzésre érdemes jó tulajdonsága van: egészséges, vitamindús, nyomelemekben és antioxidánsokban gazdag, ráadásul aromás, finom. Sok értékes ásványi anyagot tartalmaz, kalcium, magnézium, kálium, nátrium, vas, cink és mangán, foszfor is van benne. A-, B-, C-, és E-vitaminok gazdag forrása. Flavonoid-tartalmának köszönhetően érvédő hatású, csökkenti az infarktus kialakulásának veszélyét. A szájüregben és a húgyutakon fellelhető egyes baktériumok ellen is bevethető a benne lévő baktériumölő proantocianidin miatt. A vizsgálatok során ugyanis azt tapasztalták, hogy ez a vegyület segít megakadályozni, hogy a húgyúti fertőzések leggyakoribb előidézője, az E. coli baktérium hozzátapadjon a hólyag falát borító hámsejtekhez.
A benne lévő nagy mennyiségű fenol antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert, véd a fertőzések ellen, érvédő és sejtregeneráló, méregtelenítő, akadályozza a kőképződést, a gyulladásos és daganatos megbetegedések kialakulását, így kiemelkedő a betegségmegelőző hatása.
Forrás:http://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/voros_afonya_tartositja_az_egeszseget/20110302112744
Felfázásra: vörös
áfonya!
Nagyanyáink nemcsak a finom íze, hanem egyedülálló gyógyhatása
miatt is kedvelték a vörös áfonyát - a belőle készített főzetet felfázás és
gyulladások megelőzésére, kúrálására is használták...
|
![]()
A vörös áfonya számos,
élettanilag különösen előnyös tulajdonságokkal rendelkezik. Nem
csak a húgyúti fertőzések kiváló és természetes gyógyszere, hanem gazdag forrása
az öregedést gátló, sejtvédő hatású, szabad gyök - megkötő tulajdonságú bioaktív
anyagoknak is. Ezen túl a vörös áfonya kiváló ásványi anyag, valamint
vitamin-forrás is.
A felfázásos
megbetegedéseket a baktériumok, - mégpedig, tízből kilenc esetben Escherichia
coli baktériumok - elszaporodása okozza. A fertőzés könnyebben
kialakul a terhesség alatt, a menopauzában lévő nőknél, szexuális kapcsolatok
révén, a férfiaknál pedig prosztatagyulladás esetén. Szerencsére e kellemetlen
probléma kezelésére is van természetes megoldás.
Nagyanyáink nemcsak a
finom íze, hanem egyedülálló gyógyhatása miatt is kedvelték a vörös áfonyát,
amelynek a leveléből készült teát és főzetét, valamint a bogyójának levét
egyaránt használták felfázás és gyulladások megelőzésére, kúrálására.
A nagytermésű vörös áfonya vagy tőzegáfonya (Vaccinium
macrocarpon) elsősorban Észak-Amerikában őshonos. Alacsony növekedésű, fásodó
szárú kúszónövény, kicsi, ovális levelekkel. Akár 2 m hosszú vízszintes
hajtásokat (indákat) is hozhat, amelyeken függőleges hajtások fejlődnek. A
termésérés időszaka augusztustól szeptember végéig tart. A növény termései piros
színűek, kerekdedek, és jóval nagyobbak, mint a nálunk nálánal jóval
elterjedtebb rokonának, a fekete áfonyának a gyümölcse.
A vörös áfonya olyan anyagot
tartalmaz, amely képes meggátolni az E. coli baktérium megtelepedését a hólyag
falán, illetve a húgycsövön. Ezenkívül gazdag forrása antioxidáns hatású
bioaktív anyagoknak, amelyek hatástalanítják a szabad gyököket, így
hozzájárulnak a szervezetben a fertőzések és a gyulladásos folyamatok
korlátozásához. Azzal, hogy megvédik a szervezetet a bejutó káros molekuláktól,
növelik ellenálló képességét.
Az antioxidánsokról még azt is tudjuk, hogy óvják testünket az
öregedéstől, s emellett hozzájárulnak bizonyos krónikus betegségek
megelőzéséhez, például ilyen az érelmeszesedés, a koleszterinlerakódás, a
szívinfarktus, különféle bőrproblémák kialakulása, a daganatok keletkezése és a
memóriazavar.
A vörös áfonya kiváló
ásványianyag- (Ca, Mg, K), valamint A-, B-, C-vitamin-forrás is.
A vörös áfonya tehát népgyógyászati tapasztalatok és újabb
kutatási eredmények alapján előnyösen alkalmazható húgyúti megbetegedések,
fertőzések megelőzésére és kezelésére, az immunrendszer erősítésére, de jelentős
a sejtregeneráló és az antioxidáns hatása is.
|
Forrás :http://www.patikamagazin.hu/cikk/index/13496
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése